Etiketler

1 Kasım 2019 Cuma

KAYNAMA NOKTASI VE KAYNAMA NOKTASI YÜKSELMESİ


KAYNAMA NOKTASI GRAFİĞİ

H2O, HF, NH3 KAYNAMA NOKTASI


Kaynama Noktası, Kaynama Noktası Yükselmesi ve Hidrojen Bağının Kaynama Noktasına Etkisini Dipnot Şeklinde sizlere sunacağım


Kaynama Noktası
Sıvının iç basıncının atmosfer basıncına eşit olduğu anda madde kaynamaya başlar. Kaynamaya başladığı sıcaklığa da kaynama noktası (kaynama sıcaklığı) denir.

Kaynama Noktası Yükselmesi
Uçucu olmayan bir maddeyi bir sıvı içerisinde çözdüğümüzde oluşan karışımın kaynama noktası saf çözücüye göre yüksektir. Kaynama noktasındaki bu ani yükselmeye kaynama noktası yükselmesi (ebülyoskopi) denir.

Hidrojen Bağının Kaynama Noktasına Etkisi
Moleküler etkileşimlerin en güçlüsü olarak bilinen hidrojen bağının kaynama noktasına etkisini kitaplardan hepimiz biliyoruz. Hidrojen bağı sayısı arttıkça kaynama noktası artar. Bu genellemeyi H2O NH3 HF bu üç molekül yapısı bozmaktadır.


H2O Lewis Yapısı
NH3 Lewis Yapısı
HF Lewis Yapısı



Kaynama Noktası Kıyaslaması
Normalde bakıldığında hidrojen bağı sayısı artıkça kaynama noktası artar bu bilgiye bakılarak NH3>H2O>HF sıralama bu şekilde yapılır ama bu sıralama doğru değildir.

Bu yapıları incelerken H2O ve NH3 kendi aralarında önce incelenmelidir. NH3 molekülünün hidrojen bağının fazla olmasına rağmen H2O molekülünün kaynama noktası yüksektir. 
Bunun sebebi H2O molekülünün yapısında hidrojen bağının haricinde merkez atomun üzerinde ortaklaşılmamış elektron çift sayısı daha fazladır bu nedenle H2O molekülünün polarlığı NH3 e göre daha yüksektir. 

NH3 ile de HF molekülünü kıyaslarsak da HF molekülünde elektronegatifliği yüksek atom bulunduğundan HF nin polarlığı da NH3 e göre fazladır. Bu bilgilere bakılarak yeni ve doğru sıralamamız H2O>HF>NH3 olur.



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KAYNAMA NOKTASI VE KAYNAMA NOKTASI YÜKSELMESİ

KAYNAMA NOKTASI GRAFİĞİ H2O, HF, NH3 KAYNAMA NOKTASI Kaynama Noktası, Kaynama Noktası Yükselmesi ve Hidrojen Bağının Kaynama Nok...